Σύμφωνα με την απόφαση, το επίδομα αφορά 1.200.000 νοικοκυριά – Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτησή τους στο www.aade.gr

Άνοιξε την Πέμπτη 21/12 η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης θέρμανσης με ηλεκτρισμό, για το χρονικό διάστημα 1.1.2024 έως 31.3.2024.

 

Οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με την απόφαση, το επίδομα αφορά 1.200.000 νοικοκυριά. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτησή τους στο www.aade.gr (Mythermansi), μέχρι τις 19 Ιανουαρίου.

Η αίτηση χορήγησης του επιδόματος θα πρέπει να αναγράφει τον αριθμό παροχής ρεύματος και αφορά κύρια κατοικία (ιδιόκτητη, μισθωμένη, δωρεάν παραχωρούμενη).

Το βασικό επίδομα κυμαίνεται στα 60 €/ μήνα, με το εύρος της επιδότησης να είναι από 45 € – 480 € και καλύπτει 3 μήνες (1/1 έως 31/3). Προβλέπεται προσαύξηση 20% για κάθε τέκνο, και τα χρήματα αφορούν απευθείας έκπτωση στον λογαριασμό ρεύματος αι όχι πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό.

Αφορά θέρμανση με air-condition, σόμπες, θερμοπομπούς κ.τ.λ.

Κριτήρια

Ετήσια εισοδηματικά κριτήρια

– Άγαμοι: Έως 16.000 €

– Έγγαμοι: Έως 24.000 € + 5.000 €/ παιδί

– Μονογονενεϊκές: Έως 24.000 € + 5.000 €/ παιδί

Ακίνητη περιουσία:

– Άγαμοι: Έως 200.000 €

– Έγγαμοι ή μονογονείς: Έως 300.000 €

Εκτός επιδόματος:

– Παροχή ρεύματος: Με έγκριση επιδόματος πετρελαίου, φυσικού αερίου κ.τ.λ.

– Όσοι έχουν Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Πληρωμές

Τα ποσά των επιδοτήσεων για το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης καταβάλλονται:

– 1η πληρωμή: Ολοκληρώθηκε 21/12 και αφορούσε 763.307 δικαιούχους. Ήταν προκαταβολή του περσινού επιδόματος για αγορά καυσίμου από 13/10 – 30/11.

– 2η πληρωμή: Έως 29/2/2024. Αγορά καυσίμου έως 31/1/2024

– 3η πληρωμή: Έως 30/4/2024. Αγορά καυσίμου έως 31/3/2024.

Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα

Έως την 1η Ιανουαρίου η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ θα ανοίξει εκ νέου, για να υποδεχτεί τις αιτήσεις όσων καταναλώνουν ρεύμα για να ζεσταθούν τον χειμώνα. Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης με ρεύμα είναι περίπου 1,2 εκατ. νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα έως και 34.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.

Οι δικαιούχοι θα κληθούν να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα myΘέρμανση:

  • ΑΦΜ του αιτούντος προσώπου – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης
  • Ονοματεπώνυμο
  • Αριθμό εξαρτώμενων παιδιών
  • Αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας
  • Ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και τον ΑΦΜ του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος.
  • ΑΦΜ του προσώπου στο οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός ρεύματος και ΑΦΜ και επωνυμία του προμηθευτή που εξέδωσε τον τελευταίο διαθέσιμο λογαριασμό και
  • Στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Μετά την αίτηση  η ΑΑΔΕ ελέγχει τα στοιχεία και τα αποστέλλει στον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος με τη σειρά του τα κοινοποιεί στους προμηθευτές προκειμένου να εφαρμόσουν την επιδότηση στους λογαριασμούς υπό μορφή έκπτωσης. Το επίδομα θέρμανσης θα εμφανιστεί ως έκπτωση στους  λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας (έναντι ή εκκαθαριστικό) που αφορούν στην περίοδο ενίσχυσης (1η Ιανουαρίου – 31 Μαρτίου 2024).  Σε περίπτωση που ένας λογαριασμός περιλαμβάνει ένα διάστημα του μήνα, η μηνιαία επιδότηση επιμερίζεται αναλογικά στις ημέρες του μήνα που αφορά, εντός της περιόδου ενίσχυσης.

Στη συνέχεια ο δικαιούχος – καταναλωτής ρεύματος θα πρέπει να καταχωρεί στην πλατφόρμα τα απαιτούμενα στοιχεία των λογαριασμών ρεύματος (αριθμός του λογαριασμού ρεύματος, το συνολικό ποσό/αξία του λογαριασμού, ΑΦΜ και επωνυμία του προμηθευτή, το ΑΦΜ του δικαιούχου στον οποίο εκδόθηκε ο λογαριασμός, ο αριθμός παροχής ρεύματος που αναγράφεται στον λογαριασμό και πρέπει να αντιστοιχεί στον αριθμό παροχής κύριας κατοικίας που δηλώθηκε κατά την αίτηση και η περίοδος κατανάλωσης που αφορά ο λογαριασμός ρεύματος).