Εσείς γνωρίζατε πότε ένα διαμέρισμα δεν πληρώνει κοινόχρηστα; Φυσικά δεν αναφερόμαστε στην περίπτωση που ένας ιδιοκτήτης αρνηθεί να πληρώσει το ποσό που του αναλογεί, ούτε βέβαια και στην περίπτωση παραγραφής τους.

Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε πότε ένα διαμέρισμα δεν πληρώνει κοινόχρηστα, ενώ θα αναφερθούμε και σε ορισμένες ακόμη χρήσιμες πληροφορίες για κάθε διαχειριστή και ένοικο.

 

Τι είναι τα Κοινόχρηστα;

Προτού εξετάσουμε το πότε ένα διαμέρισμα δεν πληρώνει κοινόχρηστα, ας δούμε με λίγα λόγια τι είναι τελικά τα κοινόχρηστα.

Τα κοινόχρηστα είναι τα χρήματα που οφείλει να πληρώσει ο ένοικος ή ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος, για την χρήση κοινόχρηστων χώρων, τη χρήση ασανσέρ, αλλά και την χρήση αγαθών, όπως ρεύματος και νερού.

Τα κοινόχρηστα τα συλλέγει από τον κάθε ένοικο ο διαχειριστής της πολυκατοικίας.

 

Πότε ένα διαμέρισμα δεν πληρώνει κοινόχρηστα;

Τελικά πότε ένα διαμέρισμα δεν πληρώνει κοινόχρηστα;

Ένα διαμέρισμα που βρίσκεται στα χέρια του ιδιοκτήτη του και δεν χρησιμοποιείται, ίσως να μην επιβαρύνεται με κοινόχρηστα. Αυτό όμως εξαρτάται από τους κανόνες της πολυκατοικίας. Βάσει αυτών των κανόνων, ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος ίσως να μην έχει την υποχρέωση να συνεισφέρει στα κοινόχρηστα για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Μεγάλο ρόλο για το πότε ένα διαμέρισμα δεν πληρώνει κοινόχρηστα, παίζει και το σύστημα θέρμανσης της πολυκατοικίας. Για παράδειγμα αν η πολυκατοικία έχει κεντρική θέρμανση, τότε ακόμη και ένα κενό διαμέρισμα υπολογίζεται και επομένως πληρώνει κοινόχρηστα.

Σε πολυκατοικίες με αυτόνομη θέρμανση, όπου ο κάθε ένοικος έχει την ελευθερία να τη χρησιμοποιεί όταν και για όσο χρονικό διάστημα επιθυμεί, ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος καλείται να καταβάλει μόνο το βασικό ποσό για τη θέρμανση. Εάν το διαμέρισμα παραμένει ακατοίκητο χωρίς πρόσθετη κατανάλωση, μπορεί να ισχύει έκπτωση στο πάγιο της θέρμανσης σύμφωνα με ορισμένους κανονισμούς.

Πάντως όπως αναφέραμε και προηγουμένως, το καταστατικό της πολυκατοικίας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο αν ένα διαμέρισμα θα πληρώσει ή όχι κοινόχρηστα.

Για παράδειγμα ένα διαμέρισμα μπορεί να μην κατοικείται, αλλά να έχει την υποχρέωση σύμφωνα με το καταστατικό να συμμετέχει στα κοινόχρηστα, με ποσοστό 20%, για τα βασικά έξοδα.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποια ρύθμιση, κάθε διαμέρισμα υποτίθεται ότι συνεισφέρει εξ ίσου στα κοινόχρηστα, ανεξαρτήτως εάν χρησιμοποιείται. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις που ένα διαμέρισμα δεν έχει κοινόχρηστα, όπως για παράδειγμα αν στην πολυκατοικία δεν υπάρχουν βασικοί κοινόχρηστοι χώροι όπως το ασανσέρ.

 

Πότε ένα διαμέρισμα πληρώνει κοινόχρηστα;

Αφού είδαμε πότε ένα διαμέρισμα δεν πληρώνει κοινόχρηστα, ας αναφερθούμε και στις περιπτώσεις στις οποίες πληρώνει. Ουσιαστικά ένα διαμέρισμα πληρώνει κοινόχρηστα, για τους κοινόχρηστους χώρους που χρησιμοποιεί αλλά και την χρήση ρεύματος και νερού που κάνει. Επομένως κατά κανόνα ένα διαμέρισμα πρέπει να πληρώσει κοινόχρηστα.

 

Πως κατανέμονται τα κοινόχρηστα;

Παραπάνω είδαμε πότε ένα διαμέρισμα δεν πληρώνει κοινόχρηστα, αλλά και το πότε πληρώνει. Πως κατανέμονται όμως τα κοινόχρηστα;

Η κατανομή των κοινοχρήστων δεν είναι όσο απλή μπορεί να την είχατε φανταστεί. Αρχικά αξίζει να σημειωθεί πως δεν πληρώνουν όλα τα διαμερίσματα ακριβώς τα ίδια κοινόχρηστα.

Το ποσό που προκύπτει υπολογίζεται από τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε διαμερίσματος. Επίσης σημαντικό είναι να θυμάστε πως το ποσό που πρέπει να πληρώσει ένα διαμέρισμα προκύπτει από τη συμμετοχή του στην εκάστοτε δαπάνη. Για παράδειγμα αν ένα διαμέρισμα χρησιμοποιεί το χειμώνα περισσότερα θέρμανση από ένα άλλο, τότε θα πληρώσει περισσότερα χρήματα, αναλογικά με τη χρήση του.

 

Τι γίνεται όταν κάποιος ένοικος αρνείται να πληρώσει τα κοινόχρηστα;

Σε περιστάσεις όπου ο ένοικος δεν πληρώνει τις οφειλές του για τα κοινόχρηστα, ο διαχειριστής της πολυκατοικίας προσεγγίζει αρχικά τον εν λόγω κάτοικο για να βρεθεί μια επίλυση. Εάν το πρόβλημα παραμένει, ενημερώνει όλους τους υπόλοιπους ενοίκους, καθώς αυτό τους επηρεάζει άμεσα. Μια λύση θα μπορούσε να είναι η σύγκληση μιας συνέλευσης για να συζητηθεί το θέμα των απλήρωτων οφειλών.

Σε κάποιες περιπτώσεις, για να διασφαλιστεί η κανονική λειτουργία του κτιρίου, ο διαχειριστής μπορεί να ζητήσει μια πρόσθετη συνεισφορά από τους ενοίκους. Ακόμα κι όταν ένας ένοικος δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του, τα κοινόχρηστα πρέπει να υπολογίζονται και να εκδίδονται ως συνήθως, με τα έξοδα να διαμοιράζονται σε όλους.

 

Πληρώνω κοινόχρηστα για το ασανσέρ όταν μένω στο ισόγειο;

Κάθε διαμέρισμα της πολυκατοικίας είναι υπόχρεο στο να πληρώσει σχετικά με τη συντήρηση του ασανσέρ της πολυκατοικίας. Φυσικά το να μένει κάποιος στο ισόγειο είναι σίγουρα διαφορετικό από κάποιον που μπορεί να μένει στον 3ο ή τον 5ο όροφο.

Σε αυτή την περίπτωση τα έξοδα του διαμερίσματος που βρίσκεται στο ισόγειο, όσον αφορά το ασανσέρ υπολογίζονται με μικρότερο συντελεστή.

Η Optima Services μπορεί να σας βοηθήσει με την πληρωμή των κοινοχρήστων
Σε αυτό το άρθρο αναφερθήκαμε στα κοινόχρηστα και συγκεκριμένα στο πότε ένα διαμέρισμα δεν πληρώνει κοινόχρηστα. Επίσης είδαμε και τις περιπτώσεις στις οποίες πληρώνει αλλά και το πως κατανέμονται. Τέλος ανακαλύψαμε περισσότερα σχετικά με το τι γίνεται όταν κάποιος ένοικος αρνείται να πληρώσει τα κοινόχρηστα

Στην Optima Services, στόχος μας είναι οι ένοικοι σε όλο τον κόσμο να ζουν μαζί αρμονικά, εξοικονομώντας χρόνο, κόστος και προσπάθεια.